Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Συμμετοχή στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης

Την περσινή σχολική χρονιά 2015-2016 με τους μαθητές της Δ τάξης με αφορμή την ώρα της φιλαναγνωσίας που υπήρχε στο περσινό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών συμμετείχαμε στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο 5ος Μαραθώνιος, που υλοποιήθηκε με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Διευθύνσεις Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. & Δ.Ε. – Τμήματα Γ΄ του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ/λλου: Φ15/168513/Δ2), βασίστηκε στο έργο της  Άλκης Ζέη, της σημαντικότερης εν ζωή ελληνίδας συγγραφέα. 
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται για ανάγνωση και για μελέτη και στα σχολεία του εξωτερικού. 

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού, κλήθηκαν να εμβαθύνουν στις ιστορίες των βιβλίων: Το Καπλάνι της Βιτρίνας και Ο Θείος Πλάτων, να προβληματιστούν πάνω σε πλήθος διαχρονικών κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων και να εκφράσουν δημιουργικά τις βαθύτερες σκέψεις τους. 


   Στους μαραθωνο-δρόμους της Δ' τάξης και για εμένα που συμμετείχαμε με μεγάλη χαρά και προσμονή κάθε εβδομάδα για την ανάγνωση των βιβλίων στην τάξη, το αναγνωστικό μας ταξίδι ήταν συναρπαστικό και θα μας μείνει αξέχαστο.


Για τη συμμετοχή των μαθητών 
στον 5ο Μαραθώνιο, 
στάλθηκε ένα ωραίο αναμνηστικό.


Τέλος, αφού τελειώναμε την ανάγνωση κάθε κεφαλαίου από το βιβλίο το "Καπλάνι της Βιτρίνας" στη συνέχεια παρακολουθούσαμε στο διαδραστικό πίνακα της τάξης και το ανάλογο απόσπασμα  από τη σειρά που είχε γυριστεί.

Περίληψη:Η Μέλια κι η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ' ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τούς διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία μιας τίγρης, το καπλάνι όπως το λένε στο νησί, που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού. 

Παρακολουθήστε το πρώτο επεισόδιο της σειράς: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου