Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τις διακοπές

Για όσα παιδιά αγαπούν τα εξωσχολικά βιβλία τους προτείνω για τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παρακάτω χριστουγεννιάτικα βιβλία που διηγούνται έξυπνες, γλυκιές, αληθινές αλλά και χιουμοριστικές ιστορίες. Διαλέξτε, λοιπόν, αυτό που σας αρέσει και απολαύστε το παρέα με την οικογένειά σας. 

1. Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα
 Δόξα Κωτσαλίδου
Ένα χελιδόνι συνομιλεί με ένα σπουργίτι και θαμπώνεται από την περιγραφή της γιορτινής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων. Αποφασίζει, λοιπόν, να μην ακολουθήσει τους δικούς του στο ταξίδι τους προς τον ζεστό νότο, αλλά να μείνει για να ζήσει τα όσα θαυμαστά άκουσε. Κατά την παραμονή του κινδυνεύει από το κρύο, αλλά τελικά βλέπει την ομορφιά των άγιων ημερών, νιώθει την ανθρώπινη φροντίδα και καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων, την Αγάπη!

2. Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι
 Ευγένιος Τριβιζάς
Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι. Μια τέτοια σπάνια ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει…
Δείτε το σε παιδική ταινία:

3. Ένα δέντρο μια φορά
 Ευγένιος Τριβιζάς
Κάθε παραμονή Χριστουγέννων, γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι παράξενο συμβαίνει σ’ έναν απόμερο δρόμο μιας πολύβουης πολιτείας, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: ένα σμάρι πυγολαμπίδες τριγυρνούν επίμονα, τρεμοσβήνοντας, λες και κάτι αναζητούν, λες και γυρεύουν να θυμηθούν κάτι………

Δείτε το παρακάτω σε παιδική ταινία :

4. Χριστούγεννα είναι… 
Πολυξένη Βάκου-Σαλωνίδου 
Δείτε αποσπάσματα εδώ
Ένα βιβλίο-έκπληξη που συνδυάζει το θρησκευτικό πνεύμα και την παράδοση με την παιδικότητα και τη φρεσκάδα. Με την πολύ όμορφη εικονογράφηση – κολάζ  της συγγραφέως, συνδέει το πνεύμα των Χριστουγέννων με την καθημερινή ζωή των παιδιών. Επειδή «Χριστούγεννα είναι τα ζωάκια του στάβλου που με τα χνώτα τους ζέσταναν τον νεογέννητο Χριστούλη… και να φροντίσεις ένα αδέσποτο ζωάκι που βρήκες στο δρόμο», αλλά και «Χριστούγεννα είναι το ζεστό κρεβάτι που έφτιαξε ο Ιωσήφ με άχυρα για να γεννήσει η Παναγίτσα… και να πας ένα ζεστό πιάτο με φαγητό στη γιαγιά που μένει μόνη της στο διπλανό σπίτι». Το βιβλίο θα συγκινήσει τα παιδιά, αλλά και θα θυμίσει στους μεγάλους το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. (Εκδόσεις Άθως) 

5. Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ
Δανδουλάκη Κατερίνα
Δείτε απόσπασμα εδώ
Ένα πρωτότυπο και σύγχρονο βιβλίο κατασκευών που περιέχει τρεις παραστάσεις εμπνευσμένες από τις εικόνες της Γέννησης και της Προσκύνησης των Μάγων, αλλά και από την ιστορική πολίχνη της Βηθλεέμ. Το υλικό είναι έτοιμο προς χρήση και δεν χρειάζεται φωτοτύπηση ή μεγέθυνση. 
Λίγα λόγια από την δημιουργό Κατερίνα Δανδουλάκη: ...Δημιουργώντας τα παιδιά μόνα τους τις σκηνές από τη Γέννηση, τη Φάτνη και την Προσκύνηση των Μάγων, γνωρίζουν καλύτερα την κάθε εορτή. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Νεογέννητος Κύριος, η Παναγία μας, ο Ιωσήφ, τα βοσκόπουλα, τα ζωάκια, οι Μάγοι, δεν είναι απλά ονόματα , αλλά φιγούρες, με πρόσωπο, ρούχα που θα χρωματίσουν μόνα τους και θα τα ζωντανέψουν με το παιχνίδι τους. Και κατασκευάζοντας τη Βηθλεέμ είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν το χώρο όπου όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα έλαβαν μέρος. Η Βηθλεέμ είναι ένα χωριουδάκι, με μικρά σπιτάκια, δρόμους , δεντράκια, τείχη. Μέσα λοιπόν από την κατασκευή και το παιχνίδι, μπορούμε παραστατικά και με απλά λόγια να διηγηθούμε την ιστορία της Γέννησης. Ταυτόχρονα να μιλήσουμε για την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, για την ταπεινότητά Του, αφού ένας Θεός καταδέχθηκε να γεννηθεί σε αυτή τη σπηλιά, για τα παιδικά χρόνια του Χριστού, πριν ακόμα ξεκινήσει τη δημόσια δράση του. Βοηθός μας μπορεί να γίνει η Καινή Διαθήκη και τα γεγονότα από τη ζωή του Χριστού. Εύχομαι αυτό το βιβλίο να γίνει αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά μας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, που είναι η αγάπη του Θεού για εμάς...
6. Να σας τα Πούμε; Οι Μικροί Καλαντιστές
Δαλάκα Ιωάννα-Κανελλιά
Αποσπάσματα του βιβλίου μπορείτε να δείτε εδώ 
Να σας τα πούμε; ρωτούν οι μικροί καλαντιστές για μια ακόμη φορά σε πείσμα των καιρών! Αλλά τι θα κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν; Θα το μάθουμε διαβάζοντας την τρυφερή ιστορία που έγραψε η Ιωάννα Δαλάκα και εικονογράφησε η Αγγελική Δελεχά. Εκτός όμως από την απόλαυση της πρωτότυπης αυτής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, οι μικροί μας αναγνώστες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα, αλλά και να αποστηθίσουν ποιήματα, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια και να φτιάξουν βασιλόπιτα. Επίσης, μπορούν ακούσουν το πλούσιο Cd που ετοίμασε η συγγραφέας και αφηγήτρια με την βοήθεια της οικογένειας, των φίλων και των ενοριών που στήριξαν αυτή την όμορφη προσπάθεια προσπαθώντας να μεταφέρουν στα παιδιά μας μία γνήσια αίσθηση των Χριστουγέννων.

Μη ξεχνάτε πως ένα καλό βιβλίο 
είναι το καλύτερο δώρο 
για μικρούς και μεγάλους!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου