Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας θέλοντας να τιμήσει την συνεισφορά του πατέρα και της μητέρας στο θεσμό της οικογένειας. 
Επίσης, αποσκοπεί στο να στρέψει την προσοχή και τις προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας στην ευημερία της οικογένειας, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της ώστε να εκπληρώνει σωστά τον θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία καθώς η οικογένεια είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας όπου αναπτύσσεται η προσωπικότητα του ατόμου. 
Προτείνω στους μικρούς μας φίλους και φίλες να διαβάσουν κάποια από τα παρακάτω βιβλία που περιλαμβάνουν οικογενειακές ιστορίες!

1) Ο αδελφός της Ασπασίας
Τι συμβαίνει όταν σε μια δεντροφύτευση ξεσπά ένας καβγάς; Πώς βρέθηκε η γάτα μέσα στο αυτοκίνητο; Και τι είναι αυτές οι «Μ.Α.» που έκαναν διάσημο το Δαμιανό; Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα για μια οικογένεια...ασυνήθιστα συνηθισμένη.

2) Σπίτι για πέντε
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από ένα δεύτερο γάμο των γονιών και την αναγκαστική συμβίωση δύο παιδιών που δεν είναι αδέρφια. (Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα)

3) Παπούτσια με φτερά
Η μικρή Ρόζα μεγαλώνει με τον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά στα κρυφά γράφει ποιήματα. Κάποια στιγμή, κυνηγημένη από κακές σκέψεις, θα ακολουθήσει τον Γκαμπίτο, τον γάτο με το ένα μάτι, στην Πολιτεία του Βυθού, που ετοιμάζεται για πόλεμο για τον πιο κουφό λόγο που μπορεί να φανταστεί κανείς: για τις γλώσσες που χάνονται. Ποτέ ως τότε η Ρόζα δεν είχε σκεφτεί ότι και οι γλώσσες πεθαίνουν και μαζί τους πεθαίνουν τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα όνειρα. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα τολμήσει να υψώσει το ανάστημά της και να δώσει κι αυτή τη δική της μάχη στις γειτονιές του κόσμου.

Ένα βιβλίο για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο, δηλαδή, με κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται.

4)Τ... όπως Αποστόλης
Ο Αποστόλης είναι ένας μπόμπιρας που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας, των φίλων μας ή της γειτονιάς. Μεγαλώνει μέσα στον κόσμο των μεγάλων, έναν κόσμο που ο Αποστόλης παρακολουθεί αδιάκοπα με τα ανοιχτά μάτια της καρδιάς του, της φαντασίας του και του τετραπέρατου μυαλού του. Ξεσκεπάζει τις αδυναμίες τους, τις αντιφάσεις τους, τα λάθη τους, και μέσα από τον παιδικό και κοφτερό του λόγο, γίνεται άθελά του ο πιο πολύτιμος και άδολος κριτής αυτών που αγαπάει και που εμπιστεύεται.

5) Ιστορίες που ταξιδεύουν με το Μαρίνο και τη Μαρίνα
Ιστορίες που αισθάνονται, γελούν και ταξιδεύουν διηγούνται άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με πικρία τη δική τους ιστορία. Η συγγραφέας έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου της από την Ακαδημία Αθηνών.

6)Τ΄ αυγουστιάτικο φεγγάρι
Η Αννα ζει στην επαρχία. Όλοι τη λένε αγοροκόριτσο. Μήπως όμως είναι ένα κορίτσι που ζητά να φτιάξει με τα ίδια του τα χέρια το μέλλον του; Ένα δυνατό μυθιστόρημα που περιγράφει τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.(Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών)

Και για τους γονείς προτείνω να διαβάσουν
 το πνευματικό βιβλίο του
Γέροντος Παΐσιου Ἁγιορείτη Λόγοι Δ’,
Οικογενειακή Ζωή 
Με τον παρόντα τόμο, τέταρτο της σειράς, "Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο" συνεχίζεται η δημοσίευση των λόγων του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου. Ο Γέροντας, χαριτωμένος από τον Θεό, έδινε συμβουλές, καθοδηγούσε και παρηγορούσε τους "μπερδεμένους" και αγχωμένους ανθρώπους που έτρεχαν κοντά του. Σε αυτό το βιβλίο σταχυολογούνται διδαχές του Γέροντα για την οικογενειακή αποκατάσταση των νέων, την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την πνευματική ζωή μέσα στην οικογένεια, τον πόνο και τη σωστή αντιμετώπισή του, τον θάνατο και την προετοιμασία γι' αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου