Τρίτη 23 Μαΐου 2017

23 Μαΐου:Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Μαθαίνουμε για τις Χελώνες 
ώστε να τις προστατέψουμε!
Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στις ΗΠΑ με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις χελώνες, ενθαρρύνοντας δράσεις για την προστασία τους. 
Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες χελώνες των οποίων η επιβίωση απειλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν ξεχωριστή ημέρα εορτασμού στις 16 Ιουνίου, ώστε να αναδειχθεί η σημασία τους και οι λόγοι που αυτά τα θαλάσσια πλάσματα χρειάζονται προστασία.
Οι χελώνες είναι ερπετά και χωρίζονται σε τρία είδη, τις χερσαίες, τις θαλάσσιες και τις αμφίβιες χελώνες. Ζουν και σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το καβούκι τους, το οποίο προστατεύει το σώμα τους, καθώς και η σαρκώδης γλώσσα και η απουσία δοντιών. Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.
Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά, ενώ στο νερό πνίγονται. Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 είδη. Στη χώρα μας ζουν τρία είδη χερσαίας χελώνας που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Testudinidae).  
Τα είδη είναι:
Eλληνική χερσαία χελώνα (testudo graeca),
Κρασπεδωτή χελώνα (testudo marginata)
Χελώνα του χέρμαν (testudo hermanni)
Η ελληνική χερσαία χελώνα και η χελώνα του χέρμαν μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους και είναι αυτές που συναντάμε πιο συχνά σε αυλές και κήπους.
Οι χερσαίες χελώνες τρέφονται κυρίως με φυτά, τους χειμερινούς μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τους θερινούς μήνες αναπαράγονται, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά. Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη, αλλά ο πληθυσμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Τα μωρά χελωνάκια γεννιούνται με μαλακό κέλυφος και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των εχθρών τους (αλεπούδες, καρακάξες, σκύλους, γάτες, ποντίκια, φίδια, κ.λ.π.). Όταν όμως μεγαλώσει  η χελώνα, ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερπετά στη Γη και είναι ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, αλλά απαντώνται κυρίως σε εύκρατα και τροπικά νερά. Όπως όλα τα ερπετά, είναι ποικιλόθερμες, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τη θερμότητα του περιβάλλοντος σαν την κύρια πηγή ρύθμισης της θερμότητας του σώματός τους. Μπορούν να κολυμπούν γρήγορα και πολλά είδη είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 χλμ/ώρα και σε αντίθεση με τις χελώνες του γλυκού νερού, προχωρούν με ταυτόχρονη κίνηση των μπροστινών ποδιών.

Εγώ, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα
Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα-Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Μόνο οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στη στεριά για να σκάψουν τη φωλιά τους και να αφήσουν τα αυγά τους, ενώ οι αρσενικές δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη στεριά. 

Μια ταινία από τον οργανισμό MEDASSET
Οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι θαλάσσιες χελώνες είναι:
H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων αναπαραγωγής.
Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και ο θόρυβος από ξενοδοχεία και ταβέρνες στις παραλίες ωοτοκίας.
Τα τεχνητά φώτα στις παραλίες που αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα.
Οι συγκρούσεις με σκάφη και η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια).
Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών.
Η πετρελαϊκή ρύπανση.
Η κλιματική αλλαγή.
Ας δούμε εδώ 5 απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε 

Ας τραγουδήσουμε!! 
Ζουγανέλης - Σώστε τη Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Σώστε τη χελώνα Καρέτα Καρέτα
η Καρέτα Καρέτα ξέρει κολύμπι
κολυμπάει στη θάλασσα
κολυμπάει στα ποτάμια
κολυμπάει στη Ζάκυνθο
και βγαίνει την άμμο
και κάνει αβγουλάκια
και πάνε οι ανθρώποι
οι παλιανθρώποι
και τρώνε τα αβγά τωνε
τρώνε τα αβγά τωνε
δε θα βγούνε καινούργια Καρετάκια Καρετάκια.

Σώστε τη χελώνα Καρέτα Καρέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου