Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η κουταλοθήκη γίνεται αισθητηριακό παιχνίδι!

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη τον ελεύθερο χρόνο τους να απασχολούνται δημιουργικά.
Σ' αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο το  αισθητηριακό παιχνίδι το οποίο περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που διεγείρει τις αισθήσεις: αφή, όσφρηση, γεύση, όραση και ακοή. 
Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές,  γλωσσικές, κοινωνικές, σωματικές  και ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητές τους με ένα δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο. Τα παιδιά περνούν χρόνο διεγείροντας τις αισθήσεις τους, ενώ παράλληλα παίζουν, δημιουργούν, και εξερευνούν διάφορα υλικά.
Δεν είναι κάτι απαιτητικό για τους γονείς καθώς μπορούν μόνοι τους να φτιάξουν αισθητηριακά παιχνίδια. Παρακάτω σας δίνω μερικές εύκολες και γρήγορες ιδέες!

1)Αισθητηριακή κουταλοθήκη
Πάρτε μία κουταλοθήκη και βάλτε στις θήκες της άμμο ή ρύζι, πέτρες και παιχνίδια του παιδιού σας όπως φαίνεται παρακάτω!
Τα παιχνίδια με την άμμο ενθουσιάζουν τα παιδιά και φυσικά προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, σκάψιμο, κατασκευή πύργων, σχεδίαση αριθμών και γραμμάτων με τα δάχτυλα του στην άμμο. 
Αν δεν σας είναι εύκολο να βρείτε άμμο, δοκιμάστε να φτιάξετε στο σπίτι αναμιγνύοντας καλαμποκάλευρο και ελαιόλαδο (για δύο κούπες καλαμποκάλευρο, 3/4 της κούπας ελαιόλαδο).

2) Τα διάφορα είδη πλαστελίνης 
Ήρεμη δραστηριότητα στην οποία θα εστιάσει την προσοχή του και θα ενεργοποιήσει τις αισθήσεις και τη φαντασία του. Την χρησιμοποιούμε αρκετά και στην τάξη μας για την κατασκευή γραμμάτων, αριθμών, γεωμετρικών σχημάτων ...

3) Αισθητηριακό μπουκάλι

Για να το φτιάξετε θα γεμίσετε το μπουκάλι με νερό. Στη συνέχεια, ρίχνετε μερικές σταγόνες λαδάκι (baby oil) και λίγη μπογιά (τέμπερα). Ανακατεύετε και έπειτα προσθέτετε χρυσόσκονη και μικροαντικείμενα που αρέσουν στο παιδί σας. Κλείνετε το καπάκι πολύ καλά και αναποδογυρίζετε!
Το μπουκάλι είναι έτοιμο και το παιδί σας ψάχνει να βρει κάποιο κρυμμένο μικροαντικείμενό του. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι  που ξετρελαίνει τα μικρά παιδιά!!!
Τέλος, τα αισθητηριακά παιχνίδια βοηθούν στη συγκέντρωση και τη χαλάρωση των παιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου