Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Διάκριση στην 1η θέση στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Teachers4Europe

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των εργασιών που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Teachers4Europe" στον νομό Κορινθίας  η Teachers4Europe Ambassador κα. Μανώλη μου ανακοίνωσε ....
τη διάκριση της εργασίας που υλοποίησα με τους μαθητές μου της Δ2 τάξης κατά το τρέχον σχολικό έτος με θέμα "Με το δάσος οδηγό, δράττω, δρω, δημιουργώ" στην 1η θέση με συνολική βαθμολογία 50/50!
Η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe όπως και σε όλες τις δράσεις που υλοποιήσαμε φέτος αποδεικνύει ότι τα σχολεία δεν τα κάνουν μόνο τα κτίρια και οι υποδομές αλλά κυρίως οι άνθρωποι και οι ψυχές

Η εργασία πληρούσε τα κριτήρια:
  • της συμβατότητας των στόχων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τις αξίες και τους στόχους της Ε.Ε,
  • της εφαρμογής καινοτόμων διδακτικών τεχνικών,
  • της ενεργοποίησης και της εμπλοκής των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία,
  • της συνεκτικότητας,
  • της πρωτοτυπίας και της εξωστρέφειας μέσω ευρύτερων συνεργασιών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, στο Δ2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Λεχαίου. 
Μπορείτε να δείτε στις παρακάτω ετικέτες  Teachers4Europe και δάσος αρκετές από τις δράσεις που υλοποιήσαμε. 
Ο σκοπός του προγράμματος πηγάζει από τη φράση: «Πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό γι’ αυτό». Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκα με την ΕΕΠΦ- FEE Foundation for Environmental Education και το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο με συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών χωρών  «Learning about forests - Μαθαίνω για τα Δάση» υπό την αιγίδα του δικτύου Ecoschools-Οικολογικά Σχολεία και την τοπική κοινωνία (ΚΠΕ Σικυωνίων) για την εφαρμογή της Ατζέντας 21 που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, πρωτοβουλίες και δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη από την ίδια την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Για την πραγματοποίηση του προγράμματος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα. Μανώλη καθώς συνεργαστήκαμε και μοιραστήκαμε κοινούς προβληματισμούς. Η ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα συνέβαλε στο να κατανοήσουμε την αξία του να συμμετέχουμε κριτικά ως ενεργοί πολίτες, στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Είμαι ευγνώμων στους μαθητές της τάξης μου, διότι εργάστηκαν με προθυμία και ζήλο, με πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, για την περάτωση της εργασίας, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.

Η ενασχόληση των μαθητών με το συγκεκριμένο θέμα τους βοήθησε σημαντικά στο να κατανοήσουν τη δομή, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διοικητική, νομισματική, δασική) και τον πολιτισμό των χωρών που την αποτελούν.  Είδαν τη χώρα µας ως µέλος της Ε.Ε. και τους εαυτούς τους και ως ευρωπαίους πολίτες. 


Στο δεύτερο σκέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές με θετική ανταπόκριση κι αμείωτο ενδιαφέρον απέκτησαν γνώσεις για το δασικό οικοσύστημα, καλλιέργησαν εικαστικές, γνωστικές, συναισθηματικές και ψυχοκινητικές δεξιότητες. Φάνηκε ότι συνειδητοποίησαν την αξία του δάσους στη ζωή μας και ευαισθητοποιήθηκαν στη λήψη μέτρων προστασίας. Ενεπλάκησαν συναισθηματικά με τη φύση, ήρθαν σε επαφή μ’αυτή και απόλαυσαν το περιβάλλον του δάσους της Βελίνας. Αποφάσισαν και υιοθέτησαν κανόνες προστασίας του δάσους, τους οποίους προσπάθησαν και μετέδωσαν στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. 


Ο χωρισμός των μαθητών της τάξης σε ομάδες, η επίσκεψη στο πεδίο και οι βιωματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν ευνόησαν τη διαμόρφωση θετικού μαθησιακού κλίματος, την ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της συνεργατικότητας και ενίσχυσαν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων.


Συγχαρητήρια σε όλους τους υπέροχους μαθητές μου για τη διάκρισή τους και τους εύχομαι στη ζωή τους να συνεχίσουν να διακρίνονται και να αγωνίζονται για το καλύτερο με θάρρος, πίστη, υπομονή, τιμιότητα,ανωτερότητα και αισιοδοξία!!!




7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25 Μαΐου, 2017

    Συγχαρητήρια κα.Αρχοντούλα!Πάντα επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια είστε ένας θησαυρός !!!!! Δώσατε στα παιδιά μας μέσα από τα προγράμματα την κυριότερη μάθηση πως να είναι ενεργοί πολίτες να σέβονται το περιβάλλον .Πιστεύω ότι πήραν τέτοια ερεθίσματα που δύσκολα θα σβηστούν από την μνήμη τους!!!!Σας ευχαριστούμε κα Αρχοντουλα !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είστε καλά!Στόχος της εκπαίδευσης είναι να βοηθάμε τα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες στο μέλλον με κριτική σκέψη και αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι που βοήθησα στο ελάχιστο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη συνεχεια στο εργο σας!
    Παντα δημιουργικη και να αγαπατε τα παιδια σας οπως φαινεται οτι κανετε μεχρι τωρα. Καλη δυναμη και υπομονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή