Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Το πείραμα της καραμέλας

Ένα πολύ γνωστό πείραμα που έγινε πριν από αρκετά χρόνια στην Αμερική, για το οποίο ίσως έχετε ακούσει:

Πήραν λοιπόν οι ερευνητές τετράχρονα παιδάκια και τους είπαν: «μπορείς να πάρεις τώρα μια καραμέλα. Αν όμως περιμένεις μέχρι να ξαναγυρίσω, τότε θα φας δύο καραμέλες»
Υπήρξαν αυτά που έφαγαν την καραμέλα με την πρώτη, εκείνα που κρατήθηκαν λίγο αλλά στο τέλος την έφαγαν κι εκείνα που περίμεναν τον ενήλικο να γυρίσει και έφαγαν δύο καραμέλες!
Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, αξιολόγησαν ξανά αυτά τα παιδιά και βρήκαν ότι εκείνα που είχαν την υπομονή να περιμένουν και να φάνε δεύτερη καραμέλα, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα ακαδημαϊκά τέστ, με λίγα λόγια ήταν πιο πετυχημένα.

Το εύκολο συμπέρασμα του πειράματος είναι ότι παιδιά με το χαρακτηριστικό της αυτοπειθαρχίας πετυχαίνουν περισσότερο στη ζωή τους.

Είναι όμως έτσι; Είναι η πρώιμη ικανότητα της αυτοπειθαρχίας που βοήθησε αυτά τα παιδιά να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες;

Μετά από χρόνια, οι επιστήμονες έκαναν το ίδιο πείραμα αλλά με άλλο τρόπο: χώρισαν τετράχρονα παιδιά σε δυο ομάδες και τα έβαλαν σε δυο χωριστά δωμάτια. Τους έδωσαν λίγα υλικά για να ζωγραφίσουν και τους είπαν ότι σε λίγο κάποιος θα έρθει και θα τους φέρει περισσότερα. Πράγματι, στην πρώτη ομάδα, μετά από λίγο, κάποιος από τους εξεταστές γύρισε στο δωμάτιο και έφερε στα παιδιά μπλοκ και μαρκαδόρους. Στην άλλη ομάδα, κανένας δεν εμφανίστηκε..

Μετά ένωσαν τις δύο ομάδες και έκαναν το γνωστό πείραμα με την καραμέλα: μία αν τη φας αμέσως, δύο αν περιμένεις. Τι είδαν τότε; Ότι πολλά από τα παιδιά της πρώτης ομάδας, εκείνης που ο εξεταστής κράτησε το λόγο του και τους έφερε τους μαρκαδόρους, είχαν την υπομονή να περιμένουν. Αντίθετα, πολλά από τα παιδιά της δεύτερης ομάδας, που ο εξεταστής φάνηκε αναξιόπιστος, βιάστηκαν να φάνε την καραμέλα τη στιγμή που τους προσφέρθηκε.
Με αυτή τη νέα παράμετρο, το πείραμα της καραμέλας μπορεί να αποκτήσει άλλη ερμηνεία: τα παιδιά που έχουν την υπομονή να περιμένουν, ίσως μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ενηλίκων που διακρίνεται από συνέπεια! Τα παιδιά που βιάζονται να φάνε την καραμέλα είναι ίσως παιδιά που έχουν μάθει ότι οι «μεγάλοι» είναι αναξιόπιστοι! Πιθανώς λοιπόν, το χαρακτηριστικό που έκανε τα «υπομονετικά» παιδιά να είναι πιο επιτυχημένα αργότερα, ήταν το αξιόπιστο περιβάλλον που μεγάλωσαν και όχι μια μεγαλύτερη ικανότητα να καθυστερούν την ικανοποίηση.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του σωστού γονιού: η αξιοπιστία. Είναι σημαντικό, εκτός από το να είμαστε δοτικοί και στοργικοί, να κρατάμε μια αξιόπιστη στάση απέναντι στα παιδιά μας, για να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη τόσο απέναντι στον κόσμο των ενηλίκων όσο και προς τον εαυτό τους.

Το διαβάσαμε στην σελίδα Παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

5 Οκτωβρίου:Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών


Για να διδάσκεις σωστά πρέπει να το αγαπάς...
Να ελπίζεις σε ένα καλύτερο μέλλον για τη γενιά που εκπαιδεύεις και να την εμπνέεις ανοίγοντας 
νέους ορίζοντες....



Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Τάνγκραμ: το αρχαίο puzzle

Το τάνγκραμ (διεθνώς: tangram, κινεζικά: 七巧板, που σημαίνει επτά επίπεδα πλακίδια) είναι ένα παζλ που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, που ονομάζονται ταν (tan, επτάρι), τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Ο στόχος του παζλ είναι να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα (του οποίου δίνεται μόνο ένα περίγραμμα ή μια σιλουέτα) χρησιμοποιώντας και τα επτά κομμάτια, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Φημολογείται ότι το τάνγκραμ έχει εφευρεθεί στην Κίνα
Δημιουργείται  από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (5 τρίγωνα, 1 πλάγιο παραλληλόγραμμο και 1 τετράγωνο) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες.

Βίντεο: 
Πώς φτιάχνουμε τάγκραμ



Θέλεις να δοκιμάσεις να παίξεις κι εσύ τάγκραμ; Τότε κάνε κλικ πάνω στην κάθε εικόνα.


Παιχνίδι 1
Ο στόχος είναι να καλύψεις το σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το σχήμα αυτό να περιέχει όλα τα κομμάτια και κανένα να μην καλύπτει το άλλο. 


Παιχνίδι 2
Κάνε κλικ στην εικόνα, διάλεξε σχέδιο και το παιχνίδι ξεκινά...




Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Παιχνίδια με τα γεωμετρικά στερεά!

Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να παίξουμε;
Πάμε να δούμε αν θυμόμαστε όσα είπαμε στην τάξη!

Παιχνίδι 1:
Διαλέγω το σωστό γεωμετρικό στερεό
Επειδή το παιχνίδι είναι στην αγγλική γλώσσα θα σας βοηθήσει η παρακάτω μετάφραση:
cube=κύβος
pyramid=πυραμίδα
cone=κώνος
rectangular prism=στερεό ορθογώνιο
cylinder=κύλινδρος
sphere=σφαίρα


 Παιχνίδι 2:
Βρίσκω το σωστό γεωμετρικό σχήμα που απεικονίζεται κάθε φορά και το μεταφέρω στην καρότσα του φορτηγού.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να δείτε την παλαιότερη σχετική ανάρτηση: Τα δικά μας γεωμετρικά σχήματα