Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Κυριακή των Βαΐων

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστοί γιορτάζουν την ανάμνηση της πορείας του Κυρίου από τη θριαμβευτική Του είσοδο στα Ιεροσόλυμα ως τη Σταύρωσή Του και την Ανάσταση. 

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα

 Ευλογημένος αυτός που έρχεται στο όνομα του Kυρίου,  
ο βασιλιάς του Ισραήλ! 

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την ΑνάστασηΗ είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
πηγή: dogma.gr

Καλό θα ήταν να διαβάσετε εδώ περισσότερες πληροφορίες και την περικοπή από το Ευαγγέλιο για την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. 

Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, που στην ουσία αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα, και κάθε βράδυ, οι χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία και παρακολουθούν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων θα ακουστούν ύμνοι και ευαγγέλια: ‟Το πάθημα της ξερανθείσης συκής” και ‟η μνήμη του Ιωσήφ Παγκάλου”. Περιστατικά που μιλούν αλληγορικά για το ότι ο Κύριος περιμένει από τους πιστούς να τον ‟θρέψουν” με τους καρπούς της ενάρετης ζωής τους.
Την ημέρα αυτή είναι έθιμο, αν και ακόμα Σαρακοστή,περίοδος νηστείας, να τρώμε ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου