Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Γαριδάκια...έχετε σκεφτεί από τι φτιάχνονται;


Τα γαριδάκια αποτελούν τον πιο λαχταριστό πειρασμό για μικρούς, αλλά και μεγάλους πολλές φορές! Η γεύση που καταλαβαίνουμε συνήθως είναι αυτή του τυριού και του καλαμποκιού … Τι έχουν μέσα όμως; Όχι πάντως…τυρί και καλαμπόκι!
Μαλτοδεξτρίνη: Ένας πολυσακχαρίτης, ένα είδος υδατάνθρακα που παράγεται από άμυλα του αραβοσίτου, σίτου, πατάτες ή ρύζι και μπαίνει στα σνακ για να τα διογκώσει!

Μηλικό οξύ: Ή αλλιώς Ε296. Στη φυσική του μορφή βρίσκεται σε άγουρα τρόφιμα και δημιουργεί μια ξινή γεύση. Παρασκευάζεται για χρήση σε επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό προκειμένου να αποφευχθεί ή αλλοίωση των τροφίμων. Τα περισσότερα συντηρητικά έχουν υψηλή τοξικολογική επικινδυνότητα. Η χρήση του πρέπει να αποφεύγεται από βρέφη και νήπια.

Οξικό νάτριο: Ή αλλιώς Ε262. Πρόκειται για μία αλμυρή αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας. Είναι επίσης γνωστή ως θερμός πάγος. Συσχετίζεται με καρκινογένεση.

Φυσικά και Τεχνητά Αρώματα: Οι εταιρείες προσθέτουν φυσικά και τεχνητά αρώματα για να βελτιώσουν τη γεύση των προϊόντων τους. Δημιουργούνται σε εργαστήρια και τα σκευάσματα φυλάσσονται ως εμπορικά μυστικά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πρόσθετες αρωματικές ύλες αντισταθμίζουν την έλλειψη των φυσικών συστατικών.

Τεχνητά χρώματα – χρωστικές: Χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους γιατί κάνουν το τρόφιμο πιο ελκυστικό στον καταναλωτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα χρώματα μπορεί να έχουν διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ενισχυτικό γεύσης (άλατα με νάτριο των 5 -ριβοζονουκλεοτιδίων): Ή αλλιώς Ε635. Τα ενισχυτικά γεύσης είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε fast food και θεωρούνται εθιστικά και άκρως νευροτοξικά, μπορούν δηλαδή να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Απαγορεύονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές.
Όπως μάλιστα αναφέρει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα γαριδάκια – πατατάκια με διάφορες γεύσεις περιέχουν «Ε» των οποίων η χρήση έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, όπως Ε612, Ε627, Ε631 και Ε635. 
Αγαπημένα παιδιά περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση από τα αγαπημένα σας γαριδάκια (Πακοτίνια, Δρακουλίνια, Τυρογαριδάκια, Πιτσίνια, Φουντούνια κ.α.) καθώς δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία...


Προτιμήστε υγιεινά και νόστιμα σνακ! 
Δείτε στα παρακάτω link νόστιμες ιδέες!!!


5 πρωτότυπες ιδέες για το σχολικό κολατσιό

Ξανά στο σχολειό με του Άκη το κολατσιό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου