Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Η Ανάσταση του Λαζάρου

Το Σάββατο του Λαζάρου κατέχει ξεχωριστή θέση στο λειτουργικό ημερολόγιο. Δεν ανήκει στις σαράντα ημέρες της μετάνοιας της Μ. Τεσσαρακοστής ούτε και στις οδυνηρές ημέρες της Μ. Εβδομάδας, αυτές που αρχίζουν από τη Μ. Δευτέρα και τελειώνουν τη Μ. Παρασκευή.
Μαζί με την Κυριακή των Βαΐων συνθέτουν ένα σύντομο χαρούμενο πρελούδιο των γεμάτων πόνο ημερών που ακολουθούν.
Παιδιά, πατήστε στο σύνδεσμο Σάββατο του Λαζάρου για να διαβάσετε περισσότερα για το Λάζαρο, τη ζωή του, το γεγονός της Ανάστασής του από ebook, για να μάθετε έθιμα της Ελλάδας που γίνονται τη σημερινή ημέρα, για να ζωγραφίσετε, για να ακούσετε τα κάλαντα της ημέρας κι αν είστε μικροί masterchef να φτιάξετε τα Λαζαράκια. 

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια το 
θρησκευτικό παιδικό 
για την Ανάσταση του Λαζάρου.
Και για τους μεγαλύτερους δύο λόγια από τον Lev Gillet, ενός Μοναχού της Ανατολικής Εκκλησίας από το βιβλίο "Πασχαλινή κατάνυξη'', Εκδ. Ακρίτας, 2009, σ. 51- 55
"Δύο σημαντικά περιστατικά συνδέονται με τη Βηθανία:
εκεί ανέστησε τον Λάζαρο και από εκεί ξεκίνησε ο Ιησούς την πορεία και άνοδο Του προς τα Ιεροσόλυμα.
Η ανάσταση του Λαζάρου είναι ένα γεγονός που, όπως θα δούμε, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Συνδέεται μυστηριωδώς με την Ανάσταση του Κυρίου μας και παίζει, ως προς αυτή, το ρόλο μιας έμπρακτης προφητείας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Λάζαρος μας παρουσιάζεται στο κατώφλι της Μ. Εβδομάδας αναστημένος, ως προάγγελος της νίκης του Χριστού επί του θανάτου, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, παραμονές των Θεοφανείων, προανήγγειλε τον Επιφανέντα Χριστό. 
....Ο Ιησούς όμως δείχνει στην αδερφή του Λάζαρου ότι η ανάσταση είναι ένα γεγονός ήδη παρόν, επειδή Αυτός δεν προξενεί απλώς, αλλά είναι η ανάσταση και η ζωή. Οι κεκοιμημένοι μας ζουν διά και εν Χριστώ.
Η ζωή τους συνδέεται με την προσωπική παρουσία του Χριστού και εκδηλώνεται εν αυτή. Εάν θελήσουμε να ενωθούμε πνευματικά με ένα κεκοιμημένο αδελφό μας που αγαπούσαμε πολύ, δεν θα προσπαθήσουμε να τον ζωντανέψουμε στη φαντασία μας, αλλά θα έρθουμε σε επικοινωνία με τον Ιησού και εν Αυτώ θα τον βρούμε."
Ο τάφος του Λαζάρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου