Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση smartphones και tablets

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών αναπτύσσουν προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας των smartphones και των tablets.
Μόνο μια ώρα την ημέρα επαφής με οθόνες μπορεί να είναι αρκετή για να κάνει τα παιδιά πιο ανήσυχα ή λυπημένα. Επίσης είναι δυνατόν τα παιδιά να μην ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους, να είναι συναισθηματικά ασταθή και να έχουν μειωμένες ικανότητες αυτοελέγχου σύμφωνα με την DailyMail .
Παρόλο που οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις καταστροφικές συσκευές, επηρεάζονται επίσης τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ραγδαία.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά «ζόμπι» δαπανούν σχεδόν πέντε ώρες κάθε μέρα επαφής με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια λένε ότι ο χρόνος που δαπανάται για τα smartphones είναι μια σοβαρή αλλά αποφευκτέα αιτία προβλημάτων ψυχικής υγείας.

"Τα μισά προβλήματα ψυχικής υγείας αναπτύσσονται από την εφηβεία", ανέφεραν οι καθηγητές Jean Twenge και Keith Campbell. "Υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν παράγοντες που συνδέονται με θέματα ψυχικής υγείας που υπάρχουν [μπορούν να μεταβληθούν] σε αυτόν τον πληθυσμό, καθώς οι περισσότεροι είναι δύσκολοι ή αδύνατον να επηρεαστούν." Ο τρόπος που τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους είναι πιο εύκολο να αλλάξει.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μειώσουν το χρόνο που τα παιδιά περνούν online ή παρακολουθούν τηλεόραση ενώ διαβάζουν,  τρώνε ή  παίζουν.

Η καθηγήτρια Twenge στη μελέτη της, μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, καθιέρωσε συγκεκριμένο ημερήσιο όριο έκθεσης σε οθόνες μία ώρα την ημέρα για παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετώνΠροτείνει επίσης ένα παρόμοιο όριο - ίσως δύο ώρες - να εφαρμοστεί σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα «εθισμένα» παιδιά διακινδυνεύουν από την αϋπνία, την παχυσαρκία και πέφτουν θύματα του κυβερνο-εκφοβισμού, ενώ χάνουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες λόγω έλλειψης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου