Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.


Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κρατών και λαών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. 

Σας προτείνω να διαβάσετε το κλασικό βιβλίο της Ruth Rocha (εικονογράφηση: Otavio Roth) για παιδιά που φοιτούν στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση "Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσαρμοσμένη για παιδιά" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για μια έκδοση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και τους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι, προσαρμόζοντας το πρωτότυπο κείμενο για να το κάνουν πιο προσιτό, συμβάλλουν στο να γίνουν περισσότερο γνωστές οι ιδέες που περιέχει και να γίνουν σεβαστές από όλους. Η σαφήνεια του λόγου και η λιτότητα της εικόνας καθιστούν το βιβλίο αυτό πολύτιμο για την κατανόηση των εννοιών και των αντιλήψεων τις οποίες διακηρύσσει.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται επίμετρο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μουμουλίδου με τίτλο «Επίμετρο για τους εκπαιδευτικούς: Μια διδακτική αξιοποίηση της Διακήρυξης».  
Σύμφωνα με την Μουμουλίδου η Διακήρυξη αυτή, προσαρμοσμένη για παιδιά, έρχεται να υπενθυμίσει τόσο στα ίδια όσο και στους ενηλίκους τη σημαντικότητα του ζητήματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου για τις σύγχρονες κοινωνίες, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη διαφύλαξη και την προώθησή τους μέσα από μια διαδικασία ενεργητικής και συμμετοχικής διδασκαλίας-μάθησης.

Μπορείτε να διαβάσετε λίγες σελίδες του βιβλίου εδώ.


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κάντε κλικ και επισκεφθείτε τον ιστοχώρο 
"Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου