Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

29 Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Να την προσέχεις την καρδιά 💓💖💞💘σου 
γιατί είναι η ζωή σου.... 

Στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς. Δώσε την υπόσχεση πως θα την φροντίζεις!!!!

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:«Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου»

Στα πλαίσια των δράσεων για την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού–Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με φετινό σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου» στην τάξη μας συζητήσαμε για τα οφέλη της άθλησης και στην άμεση σχέση που έχουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. 
Κεντρικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Είδαμε τα παρακάτω εκπαιδευτικά βίντεο:

Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ. 
Ποια δραστηριότητα να επιλέξουμε;


Πώς η άθληση ωφελεί το σώμα... και το μυαλό 
- Λία Λάγκος και Τζασπάλ Ρίκυ Σινγκ


The brain-changing benefits of exercise 
Wendy Suzuki

Την 3η διδακτική ώρα οι μαθητές της Γ2 τάξης σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ1 τάξης με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου» υλοποίησαν αθλητικές δράσεις. Επίσης, το σχολείο μας επισκέφθηκαν δύο προπονητές φυσικής αγωγής  και ένας πρωταθλητής Ελλάδας στο badminton από το Badminton patras Ν.Ε.Π.- Απολλώνιος Πατρών οι οποίοι έδειξαν στους μαθητές το άθλημα του badminton. 

Βραδιά του Ερευνητή 2019:Επιστήμη για όλους

Για 14η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει την Βραδιά του Ερευνητή 2019, στην Πάτρα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18.00 το απόγευμα, στον ισόγειο χώρο εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας και στον πεζόδρομο της οδού Ρήγα Φεραίου. Η ετήσια γιορτή για την Επιστήμη που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε 370 περίπου πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
H Πρωτοβουλία Researchers' Night ξεκίνησε το 2005 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χώρα μας διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα (9) πόλεις: την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, την Ξάνθη, την Καλαμάτα, το Ρέθυμνο και την Κόρινθο.

Στόχος της  εκδήλωσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Μία ωραία ιδέα για να αξιοποιήσετε το απόγευμά σας!!!

Πρόσθεση διψήφιων και τριψήφιων αριθμών

Καλή ιδέα για το Σαββατοκύριακο θα ήταν να παίξουμε παιχνίδια με προσθέσεις κάνοντας παράλληλα εξάσκηση σε όσα μάθαμε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε!

Οριζόντιες προσθέσεις


 Κάθετες προσθέσεις



Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μαθαίνω παίζοντας τους Θεούς του Ολύμπου!

Για να τσεκάρουμε τις γνώσεις μας για τους θεούς του Ολύμπου παίζοντας δύο διασκεδαστικά παιχνίδια!

Παιχνίδι 1


 Παιχνίδι 2



Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Emotion Coaching:6 βήματα για τη διαχείριση των αναστατωμένων παιδιών

Όταν τα παιδιά μας αναστατώνονται, οι περισσότεροι από εμάς αναστατωνόμαστε επίσηςΑν το παιδί μας είναι θυμωμένο μαζί μας, αισθανόμαστε αμυντικοί, σαν τα συναισθήματα του παιδιού να είναι αδικαιολόγητα. Το παιδί σας δε δημιουργεί αυτά τα αισθήματα και χρειάζεται τη βοήθειά σας να τα ελέγξει.
Το Emotion Coaching ανατρέφει παιδιά που είναι πιο έξυπνα συναισθηματικά. Επίσης σας βοηθάει να παραμείνετε ήρεμοι όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο και δημιουργεί ένα πιο ήρεμο σπιτικό.

Ο μόνος τρόπος να επιλύσετε το θέμα αυτών των συναισθημάτων είναι να τα βιώσετε.
Αυτό είναι το πλάνο δράσης σας:

1. Ηρεμήστε πρώτα εσείς.
Πατήστε το κουμπί της παύσης: Σταματήστε, αφήστε αυτό που κάνετε (για την ώρα) και πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν ασχοληθείτε με το παιδί σας.
Θυμίστε στον εαυτό σας ότι σκοπός είναι να καλμάρετε τη θύελλα για το παιδί σας, όχι να την κάνετε μεγαλύτερηΜην παίρνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας προσωπικά.
Δεν έχει να κάνει με εσάς, ακόμα και αν φωνάζει “Σε μισώ!” Έχει να κάνει με το ίδιο το παιδί: τα μπερδεμένα συναισθήματά του και τον ακόμη αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.
Ηρεμήστε πρώτα εσείς επαναλαμβάνοντας : “Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη” ή “Είναι μια ευκαιρία να είμαι δίπλα στο παιδί μου όταν είναι αναστατωμένο.”
2. Συνδεθείτε και δημιουργήστε ασφάλεια.
Προσεγγίστε το παιδί σας προκειμένου να συνδεθείτε μαζί του συναισθηματικά και αν μπορείτε και σωματικά.
Δημιουργήστε ασφάλεια με το άγγιγμά σας, τη ζεστασιά σας, τον τόνο σας, τη συμπεριφορά σας. Περάστε στο παιδί σας το μήνυμα, είτε με λόγια είτε χωρίς: “Θα σε βοηθήσω…Είσαι ασφαλής…Μπορείς να τα βγάλεις πέρα.”

3. Δείξτε ενσυναίσθηση.
Ταιριάξτε τον τόνο σας με τον τόνο του παιδιού σας. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι πραγματικά καταλαβαίνετε πόσο αναστατωμένα είναι, δε χρειάζονται να κλιμακώσουν την κατάσταση.
Καλωσορίστε τα συναισθήματα και αντικατοπτρίστε τα, αντανακλώντας τον τόνο του παιδιού σας. “Φαίνεσαι τόσο θυμωμένος/η!” ή “Φαίνεσαι λίγο ανήσυχος/η που θα κοιμηθείς στους φίλους σου.”

Αν το παιδί σας σας περιγράφει ένα πρόβλημα, επαναλάβετε τι ακούσατε:

“Σε ακούω πολύ καλά. Έχεις βαρεθεί ο αδερφός σου να πηγαίνει στο δωμάτιό σου και να παίρνει τις τσίχλες σου.»
-Αν το παιδί σας εκφράζει θυμό προς εσάς, αντισταθείτε στην ανάγκη να του πείτε να φερθεί σωστά. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε τα συναισθήματα και προσκαλέστε το να σας πει γιατί είναι αναστατωμένο. “Πρέπει να είσαι πολύ αναστατωμένη για να μου μιλάς έτσι. Πες μου τι συμβαίνει.”

Αν δεν ξέρετε πως αισθάνεται το παιδί σας ή θυμώνει όταν “ονοματίζετε” τα συναισθήματά του, “αναστατωμένο” είναι μια καλή λέξη που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις: “Ακούω πόσο αναστατωμένος/η είσαι γι’ αυτό.”
Το να περιγράφετε το τι εκφράζει σωματικά το παιδί σας το βοηθάει να αισθανθεί ότι το βλέπετε και το ακούτε και μπορεί είτε να σας βοηθήσει να ονομάσετε συναισθήματα είτε να το αποφύγετε σκόπιμα: “Βλέπω ότι δαγκώνεις τα χείλη σου. Φαίνεσαι ανήσυχος/η.” Ή “Έχεις τυλίξει τα χέρια σου μπροστά στο στήθος σου και τα φρύδια σου είναι σε ένταση. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει;”

Αναγνωρίστε την οπτική του παιδιού σας. “Θα ήθελες να….” ή “Αυτό δεν είναι αυτό που ήθελες….”

Αν το παιδί σας κλαίει, οι λέξεις μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε τις με φειδώ, για να δημιουργήσετε ασφάλεια και να καλωσορίσετε το συναίσθημα: “Όλοι έχουν ανάγκη να κλάψουν μερικές φορές. Είναι καλό να αισθάνεσαι τα δάκρυα αυτά και να τα αφήνεις να τρέξουν. Είμαι εδώ. Είσαι ασφαλής.»
4. Διπλοτσεκάρετε για να είστε σίγουροι ότι παιδί σας αισθάνεται ότι το καταλαβαίνετε από τα λεγόμενά σας.
Με αυτόν τον τρόπο, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν καταφέρατε να αντικατοπτρίσετε με ακρίβεια τα συναισθήματα του παιδιού σας.
“Είναι έτσι;”
“Αυτό είναι που μου λες;”
“Το καταλαβαίνω;”

Το παιδί σας μπορεί να συμφωνήσει—“Βέβαια είμαι θυμωμένος/η!”—και να πει περισσότερα.

Το παιδί σας μπορεί να σας διορθώσει: “Δεν είμαι απογοητευμένος/η! Είμαι θυμωμένος/η”. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε πάλι. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείστε ακριβώς τα λόγια του παιδιού σας για να ξέρει ότι ακούτε: “Λυπάμαι. Βλέπω πόσο θυμωμένος είσαι. Πες μου περισσότερα για το λόγο.”

Ή το παιδί σας μπορεί να σας διορθώσει—“Δεν ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ/Η!”—ακόμα και αν ήταν σαφές ότι είχατε δίκιο σε αυτό που αντιληφθήκατε. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι παιδί σας αισθάνεται ότι το κρίνετε ή το αναλύετε παρά ότι το καταλαβαίνετε. Αναγνωρίστε τη διόρθωση και ξεκινήστε πάλι, προσπαθώντας να συνδεθείτε περισσότερο καθώς περιγράφετε την οπτική του παιδιού σας: “Σε ακούω. Δεν είσαι θυμωμένος. Ας δούμε αν καταλαβαίνω. Ήθελες το X. Είναι έτσι;”

Μη μαλώσετε το παιδί γι αυτό που νιώθει. Το σημαντικό είναι να αισθανθεί ότι το καταλαβαίνετε. Η επίγνωση του τι νιώθει θα αλλάξει καθώς “περνάει” μέσα από το συναίσθημα.

5. Εμβαθύνετε τη συζήτηση.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσφέροντας υποστήριξη, επικυρώνοντας το συναίσθημα του παιδιού σας ή απλά καλώντας το παιδί σας να σας πει περισσότερα. Η επικύρωση δε σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείτε, παρά μόνο ότι καταλαβαίνετε γιατί το παιδί σας θα αισθανόταν έτσι. Αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί κάποια από αυτά που αισθάνεται το παιδί σας, ενώ εξακολουθείτε να είστε επικεντρωμένοι.

Εάν αισθάνεστε πραγματικά το συναίσθημα μαζί με το παιδί σας, τότε μπορείτε να δακρύσετε με πόσο στενάχωρο πρέπει να είναι γι’ αυτό.
– “Άουτς, αυτό πρέπει να πόνεσε! Θες να μου δείξεις τι έγινε;”
-«Σοφία, είναι λογικό να είσαι αναστατωμένη.”
– “Πρέπει να ήταν πραγματικά ντροπιαστικό, να πει κάτι τέτοιο η δασκάλα σου.”
-“Λες ότι αγαπάω την αδερφή σου περισσότερο…., αυτό πρέπει να είναι απαίσιο, να το αισθάνεται κανείς…”
– “Δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν για εσένα. Πες μου περισσότερα γι’ αυτό.” -“Ακούω πόσο θυμωμένος είσαι γι’ αυτό το λόγο. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;”
-“Σε ευχαριστώ που μου το είπες αυτό. Λυπάμαι που αυτό που έκανα σε αναστάτωσε τόσο. Σε παρακαλώ πες μου περισσότερα γι’ αυτό.” Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο μαζί σας, δείξτε του ότι το ακούτε. Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι που θα μεταμορφώσει τη σχέση σας προς το καλύτερο. Ή μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο θυμός του δεν έχει να κάνει με εσάς.
-Περιγράψτε το περιστατικό χωρίς να κρίνετε, έτσι ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ότι το καταλαβαίνετε.“Η Λένα ήθελε να παίξει με την κούκλα σου και ανησυχούσες. Είπες “Όχι!” και χτύπησες τη Λένα και κλαίγατε και οι δύο. Σωστά;”

Το να εξιστορείτε το περιστατικό βοηθάει το παιδί να ηρεμήσει, να αναλογιστεί και να ενσωματώσει τα συναισθήματα, καθώς η συναισθηματική εμπειρία του δεξιού μετωπιαίο λοβού εκφράζεται με λεκτικό τρόπο, ενώ η πιο λογική κατανόηση από τον αριστερό μετωπιαίο λοβό.

6. Το πρόβλημα λύθηκε.
Τις περισσότερες φορές, όταν τα παιδιά (και οι ενήλικες) αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους είναι κατανοητά και αποδεκτά, τα συναισθήματα χάνουν τη φόρτισή τους και αρχίζουν να ξεθυμαίνουν. Αυτό δημιουργεί ένα άνοιγμα για επίλυση του προβλήματος.

Αν το παιδί σας συνεχίζει να είναι αναστατωμένο και αρνητικό και δεν είναι έτοιμο για επίλυση του θέματος, αυτό είναι σημάδι ότι δε δούλεψε τα συναισθήματά του και επομένως πρέπει να πάτε πίσω στα προηγούμενα βήματα.

Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο για την επίλυση του προβλήματος, αντισταθείτε στην ανάγκη να λύσετε το πρόβλημα αντί γι’αυτό, εκτός εάν σας το ζητήσει. Αυτό δίνει στο παιδί σας το μήνυμα ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να το χειριστεί. Αν αισθάνεται ότι έχει κολλήσει, βοηθήστε το να σκεφτεί και να ανακαλύψει επιλογές: “Χμμμμ…..Οπότε πιστεύεις ότι ίσως κάνεις το X. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν τότε;”

Χρονοβόρο; Ναι.
Αλλά θα δείτε ότι καθώς νιώθετε πιο άνετα, θα κάνετε τα βήματα πιο γρήγορα. Ακόμα καλύτερα, θα δείτε ότι το παιδί σας θα μπορεί καλύτερα να εκφράσει τα συναισθήματά του με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο. 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Οι αριθμοί έως το 1.000

Ας εμπεδώσουμε τις γνώσεις που μάθαμε 
μέσα από το παιχνίδι!!!
Τι λέτε;

Πατήστε πάνω στην επόμενη εικόνα για να
 μεταβείτε στο παιχνίδι.
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις για να κερδίσετε βαθμούς!


Αν έχετε όρεξη μπορείτε να σχηματίσετε αριθμούς ως το 1000 στην επόμενη εφαρμογή. 
Επειδή είναι στα αγγλικά θα σας βοηθήσει η παρακάτω μετάφραση:
hundreds=εκατοντάδες
tens=δεκάδες
ones=μονάδες


Τέλος, αν θέλετε σχηματίστε όσους αριθμούς θέλετε χρησιμοποιώντας τον γνωστό μας άβακα...αλλά σε ηλεκτρονική μορφή!


Μπράβο σας!
Τα πήγατε καταπληκτικά!
Ξεκουραστείτε τώρα!



Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

14 Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια Ύψωση του Τίμιου Σταυρού

Μπορείτε να πατήσετε στον επόμενο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τη μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας!!!

Loveteaching: 14 Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια Ύψωση του Τίμιου Σταυρού: Το έτος 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Καλή σχολική χρονιά!!

«Ας πάρουμε στα χέρια μας το βιβλίο 📚 
και τα μολύβια μας✏️.
 Είναι τα πιο δυνατά μας όπλα» 
~ Malala

Καλή σχολική χρονιά!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τα ανάποδα μαθηματικά της διατροφής!

Μιας και η αντίστροφη μέτρηση για το σχολείο ξεκινάει για να μάθουμε τα ανάποδα μαθηματικά...της διατροφής και της άσκησης.

Καλή αρχή στις σχολικές τάξεις και κάνουμε μια νέα αρχή στις διατροφικές μας συνήθειες!!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ίαν: Ένα βίντεο που διδάσκει την ενσυναίσθηση

Η ιστορία του μικρού Ίαν που θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία.
Ο Ίαν, είναι ένα αγοράκι σε αναπηρικό αμαξίδιο που δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα πόδια του αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει καλά τα χέρια του καθώς γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Κάθε απόγευμα περνά έξω από την παιδική χαρά μαζί με τη μαμά του και κοιτάει με θλίψη τα άλλα παιδάκια. Θέλει να παίξει αλλά δεν μπορεί… Δεν μπορεί να σηκωθεί από το αμαξίδιο, δεν μπορεί ούτε να μπει στην παιδική χαρά, γιατί υπάρχει εκεί ένα συρματόπλεγμα που τον εμποδίζει…

Ο Ίαν στήνει με τη φαντασία του πως θα ήταν αν μπορούσε κι αυτός να παίζει μαζί τους και να μπει στην όμορφη παρέα τους. Κάθε φορά όμως, σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν και θα τον κοροϊδεύουν…
Θα καταφέρει να γίνει αποδεκτός τελικά από τα άλλα παιδάκια; Θα καταφέρει να «σπάσει» το συρματόπλεγμα και να παίξει μαζί τους;

Δείτε το συγκλονιστικό animation που περιγράφει την προσπάθεια και την λαχτάρα ενός μικρού παιδιού με κινητικά προβλήματα να αποκτήσει φίλους...


Ως ενσυναίσθηση περιγράφεται η ικανότητά μας να μοιραζόμαστε και να νιώθουμε έντονα τα συναισθήματα του άλλου, σημαντική ικανότητα που χαρακτηρίζει τη συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου ατόμου.


Πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας 
την ενσυναίσθηση;

Εκτός από το να γίνουμε παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε μέσω βιβλίων, παραμυθιών και ταινιών να τους δώσουμε να καταλάβουν τα σημαίνει «νοιάζομαι και σέβομαι τα συναισθήματα του άλλου».

Μπορείτε να διαβάσετε και τις 
παρακάτω σχετικές αναρτήσεις:





Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς θα ξεκολλήσετε τα παιδιά σας από τα tablet και τα κινητά;

Καθώς η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές οθόνες επιδρά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών και τα παιδιά αναπτύσσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσκολίες στις κινησιολογικές ικανότητες εξαιτίας των smartphones και των tablets σας παραθέτω έναν τρόπο που πιθανόν να καταφέρει τα παιδιά να μην θέλουν να δουν κάτι στο κινητό σας τηλέφωνο ή το tablet τους. 
Αν λοιπόν το παιδί σας είναι «κολλημένο» με το κινητό τηλέφωνο, ευκαιρία να το «ξεκολλήσετε». 

Ποιο είναι το κόλπο;
Μα φυσικά η μονοχρωμία. Για όσους δεν το γνωρίζουν τα κινητά τηλέφωνα έχουν μια επιλογή που κάνει το κινητό τηλέφωνο να τα δείχνει όλα ασπρόμαυρα.

Δείτε στο βίντεο ( How to Enable Grayscale Monochrome on your Android Phone | Battery Saver | No Root or App Required) πώς θα κάνετε την οθόνη του κινητού ή του tablet ασπρόμαυρη. Παρακάτω σας δίνω το link για να δείτε το βίντεο.



Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
Να προσέξετε αν δεν είστε καλός γνώστης της τεχνολογίας...


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να έχουν μια νέα δημιουργική σχολική χρονιά στην οποία να εκπληρωθούν στον μεγαλύτερο βαθμό τα όνειρα, οι στόχοι και οι προσδοκίες που έχει θέσει ο καθένας ξεχωριστά.  


Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά 
με δύναμη, υγεία και  με πίστη!