Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Γκρινιάρικα παιδιά...τι κάνουμε;;;

Γιατί γκρινιάζει ένα παιδί; 
Ωραίο κι ενδιαφέρον το ερώτημα με πολλές απαντήσεις και αρκετή υπομονή από τους μεγαλύτερους...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που ένα παιδί μπορεί να γκρινιάζει. Είτε γιατί θέλει επίμονα να περάσει το δικό του. Είτε γιατί οι γονείς αρνούνται να κάνουν αυτό που θέλει, χωρίς να του δίνουν πειστικούς λόγους. Είτε γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή των μεγαλύτερων, και κυρίως των γονιών του.

Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν, η Αμερικανίδα παιδίατρος, Laurel Schultz, η γκρίνια του παιδιού είναι μία επίκτητη συμπεριφορά, για την οποία φέρουν μερίδιο ευθύνης και οι γονείς. Η αλήθεια είναι, ότι η γκρίνια του παιδιού είναι μία συμπεριφορά απογοητευτική για τους γονείς. Μάλιστα, όταν αυτή εκδηλώνεται σε δημόσιο χώρο, το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι γονείς, είναι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτό δε λύνει το πρόβλημα, αντίθετα, το εντείνει


Παρακάτω, ακολουθούν 6 τρόποι, που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, να σταματήσει να γκρινιάζει.

Η γκρίνια προέρχεται από το παιδί αλλά προκαλείται από τις πράξεις ή καλύτερα τις απραξίες του γονέαΤο παιδί νιώθει ότι δεν ακούγεται κι έτσι αποφασίζει να γκρινιάξει. Πάντα θεωρούμε μικρούς και ανούσιους τους λόγους που γκρινιάζει αλλά βαθύτερα υπάρχουν τα πραγματικά αίτια

Ποτέ το ικανοποιημένο παιδί δεν θα γκρινιάξει. Αναζητούμε λοιπόν τι προσπαθεί να μας πει το παιδί με την γκρίνια του. Το παιδί που νιώθει αδικημένο και συναισθηματικά μόνο του θα γκρινιάξει για να τραβήξει την προσοχή. Εάν το μόνο που κάνουμε είναι να διαθέτουμε άπλετα υλικά αγαθά, παιχνίδια και ρούχα στο παιδί μας αλλά στερούμε την αγκαλιά, την συνεχή βλεμματική επαφή και το παιχνίδι μαζί του τότε το παιδί συναισθηματικά αναπτύσσει κενά και νιώθει ανικανοποίητο.

Μην ωθείτε το παιδί στα άκρα
Η Schultz συμβουλεύει τους γονείς να μην αφήνουν το παιδί να φτάσει στα όρια του. Θα πρέπει να δίνετε σημασία σε αυτά που απαιτεί. Αν για παράδειγμα, είστε απασχολημένες όταν σας ζητάει κάτι, εξηγείστε του ήρεμα ότι θα μιλήσετε σε λίγο. Αν το παιδί δείχνει ανυπόμονο, αφήστε για λίγο στην άκρη αυτό που κάνετε και ήρεμα εξηγείστε του ότι δε μπορείτε τώρα και θα πρέπει να περιμένει.

Δώστε εναλλακτική πρόταση, πέρα από ένα κατηγορηματικό «όχι».
Όταν το παιδί σάς ζητάει κάτι, που ενδεχομένως και το ίδιο ξέρει ότι δεν γίνεται, μην απορρίπτετε την επιθυμία του με ένα κατηγορηματικό όχι. Δώστε του εναλλακτικές λύσεις, αν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, εξηγείστε του το λόγο. Αν για παράδειγμα, είστε στο σούπερ μάρκετ και σας ζητάει ένα γλύκισμα, πείτε του ότι «δεν τρώμε γλυκά, γιατί χαλάνε τα δόντια». Κι επειδή το πιθανότερο είναι να μην υποχωρήσει, δώστε του μια εναλλακτική λύση, προτείνοντάς του να αγοράσετε κάτι άλλο, πιο υγιεινό. Συνήθως, τα παιδιά όταν βρίσκονται σε τέτοιους χώρους, ζητάνε κάτι, απλά για να το ζητήσουν. Και μπορούμε να τα ξεγελάσουμε, με κάτι άλλο. Ένα ξερό «όχι», είναι μία απάντηση, που δεν έχει και μεγάλη τύχη, όταν τη δίνουμε στα παιδιά.


Διατηρείστε την ψυχραιμία σας
Το παν είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει, κάποιες φορές. Πάρτε βαθιές ανάσες. Πρέπει να δείξετε στο παιδί ότι η γκρίνια του δεν θα επιφέρει το αποτέλεσμα, που εκείνο επιθυμεί. Είτε, δηλαδή, να περάσει το δικό του, είτε να σας αποσπάσει την προσοχή. Εξηγείστε του όσο πιο ήρεμα μπορείτε, ότι δεν γίνεται αυτό που ζητά. Αν επιμένει και η γκρίνια του συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, προσπαθήστε να υποκριθείτε ότι δεν το ακούτε. Μόνο έτσι, θα του περάσετε το μήνυμα, ότι γκρινιάζοντας, δεν θα καταφέρει αυτό που το ίδιο θέλει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι φωνές από μέρους σας, δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην υποχωρείτε εύκολα
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν φορές, που η γκρίνια του παιδιού είναι ανυπόφορη και αναγκαστικά υποχωρείτε, προκειμένου να ηρεμήσει. Ή μπορεί να βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και υπό το άγχος ότι θα γίνετε θέαμα στον κόσμο, επίσης υποχωρείτε στις απαιτήσεις του παιδιού σας, για να αποφύγετε τη γκρίνια. Ωστόσο, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι το παιδί να δει τη γκρίνια ως μία τακτική, που πετυχαίνει στη μαμά ή και στο μπαμπά, για να πάρει αυτό που θέλει.

Χρησιμοποιείστε κανόνες
Αλλά με σύνεση. Θέστε κάποιους κανόνες και αν το παιδί ζητά κάτι που είναι εκτός αυτών, με ήρεμο τόνο στη φωνή σας, πείτε του ότι απλά δεν προβλέπεται στους κανόνες. Ωστόσο, όπως δηλώνει η γνωστή συγγραφέας, Nancy Samalin μη βάζετε πολλούς κανόνες, διότι το παιδί μπορεί να αντιδράσει.

Άλλο το «έχω ανάγκη» και άλλο το «θέλω»
Εξηγείστε στο παιδί τις διαφορές, ανάμεσα στο «έχω ανάγκη κάτι» και στο «θέλω κάτι». Για να μπορέσουν να του είναι κατανοητές, εξηγείστε του ότι οι βασικές ανάγκες είναι το φαγητό, τα ρούχα… και τα «θέλω», που είναι δευτερεύοντα, είναι τα σνακ, τα γλυκίσματα, το να δει τηλεόραση μέχρι αργά…

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε:


--> Μιλάμε με το παιδί μας και ρωτάμε πράγματα για εκείνο. Είναι λάθος αυτό που κάνουν οι περισσότεροι γονείς να θεωρούν ότι ξέρουν καλά το παιδί τους κι έτσι δεν ρωτούν. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο; φαγητό; χρώμα; ταινία; Mιλήστε! Oχι μόνο με ένα μωρό, αλλά και με ένα μεγαλύτερο παιδί. Δεν είναι παιδιάστικες απορίες, δείχνει ενδιαφέρον και χαροποιεί το παιδί σας.

-->Κοιτάτε το στα μάτια όταν του μιλάτε. Πολλές μαμάδες πλένουν πιάτα ή μαγειρεύουν και χωρίς να κοιτούν το παιδί τους θα πουν μηχανικά και προσποιητά "αχ τι ωραία..". Νομίζετε ότι το παιδί δεν καταλαβαίνει το αυθεντικό από το ψεύτικο αλλά τα παιδιά είναι επαγγελματίες στο να καταλαβαίνουν την αλήθεια.

-->Ρωτήστε το παιδί σας τι χρειάζεται όταν γκρινιάζει. Πέστε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια και ρωτήστε το "τι χρειάζεσαι;"

-->Διαγράψτε τις παρακάτω φράσεις από το λεξιλόγιο σας και θα δείτε ένα διαφορετικό είδος σχέσης με το παιδί σας.
"Γιατί γκρινιάζεις;"
"Τι θες από μένα;"
"Γιατί μου το κάνεις αυτό;"
"Γιατί δεν είσαι καλό παιδί;"

Καλή επιτυχία σε όλους γονείς και δασκάλους & 
με λίγη υπομονή κι επιμονή όλα γίνονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου