Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Η σημασία του Μυστικού Δείπνου

Ο Μυστικός Δείπνος


Λίγες ώρες πριν το Πάθος Του, ο Χριστός έφαγε μαζί με τους μαθητές Του για τελευταία φορά. Πριν αρχίσει το Δείπνο, έπλυνε τα πόδια και των δώδεκα μαθητών (ακόμη και του προδότη Ιούδα), δίνοντάς μας το ύψιστο παράδειγμα ταπείνωσης. Επιβεβαίωσε έμπρακτα την φράση Του: «όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, να είναι (να φέρεται) όπως ο τελευταίος». Την ταπείνωση του Χριστού καλούμαστε κι εμείς να μιμηθούμε.

Στον Δείπνο εκείνο ο Χριστός συνέστησε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Έδειξε στους μαθητές πώς να κοινωνούν από το ψωμί και το κρασί, τα οποία μεταβάλλονται (δεν συμβολίζουν απλώς, μεταβάλλονται στην ουσία τους) σε Σώμα και Αίμα Του σε κάθε Θεία Λειτουργία.

􏰀Ο Μυστικός Δείπνος επαναλαμβάνεται μέσα στην Εκκλησία, σε κάθε Θεία Λειτουργία. Όταν η Εκκλησία συγκεντρώνεται για να μεταλάβει Σώμα και Αίμα Χριστού, κοινωνεί με τον Θεό και με όλους τους ανθρώπους που είναι βαφτισμένοι στο όνομά Του, ζωντανούς και «κεκοιμημένους».


Σαν άνθρωπος θέλει να αποφύγει το «ποτήριο» (τη δοκιμασία, δηλ. το Πάθος και τη Σταύρωση). Σαν Θεός όμως θέλει να θυσιαστεί, δηλ. να ολοκληρώσει την αποστολή Του, το έργο για το οποίο ήρθε στον κόσμο. Στη Γεθσημανή ο Χριστός προσευχήθηκε και μας δίδαξε ότι στις κρίσιμες, τις δύσκολες στιγμές μας μόνο από το Θεό μπορούμε να ζητήσουμε δύναμη.



«Η εν Γεσθημανή προσευχή του Χριστού είναι αναμφιβόλως η υψίστη πασών των προσευχών κατά την εσωτερικήν αυτής αξίαν και την κοσμοσωτήριον δύναμιν…

Ως ιστορικόν γεγονός δεν διήρκεσεν επί μακρόν’ ως πνευματική όμως πράξις Θείας αγάπης έλαβεν αρχήν πρό καταβολής κόσμου (βλ. Α’ Πέτρ. α’ 20), και δεν παύει να ενεργή μέχρι σήμερον». 

Αυτά γράφει ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ στο βιβλίο του «Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί», περί της Γεσθημανίου προσευχής του Ιησού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου