Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Το καλάθι του πικ-νικ από την WWF

«Το καλάθι του πικνίκ» είναι το νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη διατροφή και το περιβάλλον. Στόχος του είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών, ξεκινώντας από το σχολικό σνακ.


Το πρόγραμμα εστιάζει σε 3 ημέρες βιώσιμης διατροφής μέσα στην σχολική εβδομάδα: τη Δευτέρα, ημέρα σπιτικού φαγητού, την Τετάρτη, ημέρα φρούτου και την Παρασκευή, ημέρα που δεν πετάμε φαγητό. Οι ημέρες αυτές εισάγονται στην τάξη με παιχνίδια και οι μαθητές δεσμεύονται να τις ακολουθούν για όλη την διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μαθητές παίρνουν μαζί τους στο σπίτι το αντίστοιχο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα, ώστε με τις οικογένειές τους να προετοιμάζουν βιώσιμο κολατσιό. Τις ημέρες αυτές τα σνακ τους πρέπει να ακολουθούν τους αντίστοιχους «κανόνες».


Δυστυχώς τα σχολεία μας λόγω του covid19 είναι κλειστά οπότε οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν στο σπίτι σε συνεργασία πάντα με τους καλούς μας γονείς!!!

Δραστηριότητες!!

1)Πρώτα από όλα μπορείτε να διαβάσετε στα παιδιά την εισαγωγή για τα παιδιά. Είναι μια σελίδα, σαν παραμύθι. 

2)Στη συνέχεια κι αφού συζητήσετε μαζί τους το νόημα της ιστορίας μπορείτε να τους καλέσετε να διηγηθούν ή να γράψουν τη δική τους ιστορία για μια τροφή και να κάνετε τις δραστηριότητες της δεύτερης σελίδας.

3)Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν με τους γονείς τους την τυφλή γευσιγνωσία. Τα παιδιά θα χαρούν πολύ αν αντιστραφούν οι ρόλοι και δοκιμαστής είναι ο γονιός. 

4)Μπορείτε να παίξετε κι ωραία επιτραπέζια παιχνίδια! Σας προτείνω το Tutti Frutti Uno ή την τόμπολα του Δεν πετάμε φαγητό, δύο διασκεδαστικά αλλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής αλλά και να κατανοήσουν πως όλοι άθελα μας σπαταλάμε φαγητό. 

5)Μπορείτε να τυπώσετε την ιστορία της μπανάνας ή να τους τη δείχνετε από τον υπολογιστή σας και να την βάλουν στην σειρά. Έτσι θα έχετε αφορμή να μιλήσετε για την τοπικότητα των προϊόντων, για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και ίσως να τους μάθετε μια νέα λέξη, τα τροφοχιλιόμετρα.

6)Ρίξτε επίσης μια ματιά στο ετήσιο ημερολόγιο τοίχου. Θα βρείτε πολλές ιδέες.

Λοιπόν για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το 
«Καλάθι του πικ-νικ»!
Εξαιρετικά!


Καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου