Σίγουρα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα ήταν αρκετά χρήσιμο να θυμηθούμε κάποιους ωφέλιμους κανόνες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών!!!
1. Τα πάντα είναι δύσκολα πριν γίνουν εύκολα
«Κάθε αρχή και δύσκολη»... Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, μαθαίνουν μέσα απ’ τα λάθη αλλά και μέσα απ’ τη συνήθεια. Φροντίζετε, λοιπόν, να είστε δίπλα τους για να τα βοηθάτε όποτε το έχουν ανάγκη, αλλά και για να τους θυμίζετε ότι σιγά-σιγά θα τα καταφέρουν.
2.Να επιβραβεύετε την προσπάθεια
Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα «μπράβο» που λέμε στα παιδιά πρέπει να είναι μετρημένα. Με το να επιβραβεύουμε, όμως, την προσπάθειά τους, τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Επιβραβεύουμε την προσπάθεια κι όχι μόνο το αποτέλεσμα!!!
3. Να δείχνετε στο παιδί πώς να ελέγχει
τη συμπεριφορά του
Για παράδειγμα, μπορείτε να του δείξετε πώς να μοιράζεται, ελέγχοντας έτσι τα «θέλω» και τις απαιτήσεις του. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η τιμωρία και οι φωνές δεν είναι ποτέ η λύση. Αντίθετα, αν θέσετε εκ των προτέρων κάποιους κανόνες, που το παιδί μπορεί να ακολουθήσει, θα προσπαθήσει από μόνο του να συμπεριφερθεί με βάση αυτούς και έτσι να προλάβετε και τη… διαμάχη.
4.Να του μάθετε πώς να είναι αυτόνομο
Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν στο παιδί πώς να είναι αυτόνομο, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις ικανότητές του. Το να συγυρίζει μόνο του το δωμάτιό του για παράδειγμα, είναι μια κατάκτηση που δείχνει ότι είναι υπεύθυνο για κάτι δικό του και που είναι μέσα στις δυνατότητές του.
5. Διδάξτε του τι σημαίνει σεβασμός
Το να σας αισθάνεται το παιδί κοντά του είναι ένα πράγμα και το να σας μιλάει αγενώς είναι άλλο. Αν, λοιπόν, βλέπετε ότι δεν σας σέβεται είτε με τα λόγια είτε με τη συμπεριφορά του, θα πρέπει να του δείξετε ποια είναι τα όριά του.
6. Να το αφήνετε να ανακαλύπτει τον κόσμο
Ξέρουμε ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να «κουμαντάρεις» ένα παιδί, του οποίου η ενέργεια είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητη. Όμως, θα πρέπει να το αφήσεις να εξερευνήσει τον κόσμο, να τρέξει ακόμα και να χτυπήσει, χωρίς κανόνες του τύπου «Μην τρέχεις, θα γλιστρήσεις και θα σπάσεις κανένα πόδι!».
7.Να δεχτείτε την ακαταστασία όταν πειραματίζονται, δημιουργούν και ανακαλύπτουν...
Σχεδόν όλα τα παιδιά είναι ακατάστατα έως μία ορισμένη ηλικία, και αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, όσο κι αν προσπαθείτε. Βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας, λοιπόν, και αφήστε τα να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους, χωρίς να τρέχετε συνεχώς να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα. Αυτό δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την ακαταστασία η οποία προκαλείται σκοπίμως...
8. Ας λερωθεί λιγάκι
Αφήστε το, λοιπόν, να λερωθεί προκειμένου να παίξει και να μάθει. Έχει να κερδίσει πολλά απ’ αυτό.
9.Εμπιστευτείτε το παιδί σας
Αν δείχνετε στο παιδί ότι το εμπιστεύεστε αρκετά έτσι ώστε να του αναθέσετε μια δουλειά που μπορεί να κάνει μόνο του, του δίνετε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει. Έτσι, μαθαίνει κι εκείνο με τη σειρά του να πιστεύει στον εαυτό και τις δυνάμεις του και «χτίζει» μια δυνατή προσωπικότητα.
10. Να επιβραβεύετε την ανεξαρτησία
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν μόνα τους ό,τι θέλουν. Ότι με τη δική τους προσπάθεια, θα πάνε μπροστά και θα επιτύχουν τους στόχους τους. Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους για να ξέρουν ότι αν σας χρειαστούν, θα τα στηρίξετε, αλλά αφήστε τα να προσπαθήσουν μόνα τους!
Πηγή: Brightside.me
Σας εύχομαι καλόν αγώνα με υπομονή & χαμόγελα!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου