Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι μαθητές καλούνται να μεταφέρουν μαζί με τις σχολικές τους υποχρεώσεις και τη σχολική τσάντα τους, η οποία πολλές φορές κάνει τον δρόμο για το σχολείο να μοιάζει αρκετά... «ανηφορικός»...
Το βάρος της τσάντας που μεταφέρει καθημερινά ο μαθητής, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτει την κατάλληλη τσάντα ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.
Μια σχολική τσάντα μπορεί να ζυγίζει πολλά κιλά και για το λόγο αυτό το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει, προβλήματα όπως οσφυαλγία, κύφωση κτλ.
10 %. Κατά πολλούς παιδίατρους το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού (ή κατά άλλους το 1/6 του βάρους).
Μια βαριά τσάντα είναι ένας συνεχής τραυματισμός για το σώμα του παιδιού. Ανάλογα λοιπόν με το βάρος της, την ηλικία του παιδιού και τα σωματομετρικά του μεγέθη η τσάντα ενδέχεται να δημιουργήσει κακώσεις -ιδιαίτερα μυικές- και να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, στη μέση, μούδιασμα στο χέρι και δευτερογενώς πονοκεφάλους.
15 %. Το βάρος της σχολικής τσάντας ίσως και να βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών αρκεί να μην ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους τους, δηλώνει Αυστραλός ερευνητής.
Σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλού καθηγητή Λέον Στράκερ, από το πανεπιστήμιο Κέρτιν, που δημοσιεύεται στο περιοδικό φυσικοθεραπείας Australian Journal of Psychotherapy, οι μαθητές που περπατούν ή πάνε με το ποδήλατο στο σχολείο τους, έχουν λιγότερους πόνους στη μέση και τον αυχένα σε σχέση με όσους μετακινούνται με το αυτοκίνητο των γονιών τους ή με το λεωφορείο.
Ο Στράκερ συνιστά στους γονείς να φορτώνουν τα παιδιά τους με τη σχολική τσάντα και να τα στέλνουν περπατώντας σχολείο, αρκεί το βάρος της τσάντας να μην ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους των παιδιών. Αν π.χ. ένα παιδί ζυγίζει 40 κιλά, η τσάντα του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή, το περπάτημα ή το ποδήλατο με τη σχολική τσάντα βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη, πράγμα που μειώνει τους πόνους στη μέση.
Η έρευνά του (σε 1.200 παιδιά ηλικίας 14 ετών) έδειξε ότι τα τρία τέταρτα μετακινούνταν με λεωφορείο ή αυτοκίνητο και ότι περίπου τα μισά παιδιά είχαν πόνους στη μέση ή και τον αυχένα (ελαφρώς μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά για τα κορίτσια).
20 %.Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10 με 20% του σωματικού βάρους του παιδιού.
Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 50 κιλά, θα πρέπει να μεταφέρει για να πάει στο σχολείο μια τσάντα που δεν ζυγίζει περισσότερο από 5 με 10 κιλά το πολύ.
Ωστόσο για τα μικρότερα παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι ασφαλή η τσάντα που μεταφέρουν καθημερινά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους τους.
Πόσα κιλά τελικά σηκώνει το παιδί;
Σε γενικές γραμμές, το βάρος που έχουν να σηκώσουν οι ώμοι του αρχίζει από 5 κιλά και μπορεί να ξεπερνά τα 8 κιλά, σύμφωνα με τους γονείς.
Το βάρος της τσάντας εξαρτάται από την τάξη που πηγαίνει το παιδί και το ημερήσιο πρόγραμμα του. Στην Πέμπτη και Έκτη δημοτικού η τσάντα ζυγίζει περισσότερα κιλά.
Ακόμη το βάρος της τσάντας αυξάνεται από το κολατσιό που ενδεχομένως παίρνει το παιδί στο σχολείο, την κασετίνα και άλλα σχολικά εφόδια που είναι απαραίτητα για τα εικαστικά κτλ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία η σχολική τσάντα ζυγίζει από τέσσερα έως επτά κιλά.
Υπολογισμός ιδανικού βάρος
σχολικής τσάντας παιδιού online !
Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης επισημαίνει ότι το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού (ή κατά άλλους το 1/6 του βάρους).
Στη συνέχεια μας δίνει μερικές συμβουλές για την κατάλληλη χρήση και μεταφορά της σχολικής τσάντας.
Η σχολική τσάντα θα πρέπει να έχει ροδάκια, ώστε τα παιδιά να σέρνουν και να μη σηκώνουν το βάρος της. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, το υπερβολικό βάρος μιας τσάντας θα δημιουργούσε ενδεχομένως πρόβλημα στο χέρι του παιδιού, ειδικά στην περίπτωση που εκείνο θα είχε να διανύσει μεγάλη απόσταση.
Προτιμούμε τσάντες με φαρδιά λουριά που θα “φοριούνται” και στους δύο ώμους. Ακόμη καλύτερα, αν κάτω από τα λουριά υπάρχουν μαξιλαράκια και αν η τσάντα διαθέτει και ζώνη που δένει γύρω από τη μέση του παιδιού για πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους.
Τα βιβλία και τα σχολικά είδη θα πρέπει να τοποθετούνται με τάξη μέσα στην τσάντα. Τα πιο βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κέντρο και στο βάθος της.
πηγή: helppost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου