Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο με μικρά ξενύχτια και πρωινά γεμάτα ύμνο στο κρεβάτι, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν θα είναι έτοιμα από τη μια στιγμή στην άλλη να σηκωθούν το πρωί γεμάτα χαρά και κέφι για να πάνε στο σχολείο... Λογομαχίες του τύπου "Δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι" είμαι σίγουρη ότι ακούγονται κάθε πρωί σε κάθε ελληνική οικογένεια που έχει μικρούς μαθητές ή και μεγάλους καμιά φορά.... οπότε είναι καλό να προνοήσετε βάζοντας σιγά σιγά ένα πρόγραμμα στον ύπνο των παιδιών σας.
Ακολουθούν 3 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να αρχίσει να αλλάζει τις συνήθειες του ύπνου του και να προσαρμοστεί ξανά στις νέες συνθήκες:
Προσαρμόστε τις ώρες ύπνου σταδιακά
Μην περιμένετε μέχρι την προηγούμενη μέρα από την ημέρα που θα αρχίσουν τα σχολεία για να προσαρμόσετε το παιδί σας στο νέο ωράριο ύπνου. Η απότομη αλλαγή θα το δυσκολέψει πολύ και να ξυπνάει αλλά και να κοιμάται το βράδυ με αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου του να είναι κακή.
Προσπαθήστε σταδιακά, καλύτερα δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν τα σχολεία να αφαιρείτε ένα τεταρτάκι ύπνου την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τον κιρκάδιο ρυθμό του παιδιού σας (το "βιολογικό" μας ρολόι) να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο πρόγραμμα.
Αν αυτό δεν εφαρμόστηκε γιατί τα σχολεία ήδη άνοιξαν...πάμε στην επόμενη συμβουλή.
Κάντε την ώρα ύπνου "ρουτίνα"
Αν το παιδί σας δεν έχει ακόμα μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, είναι η στιγμή να αποφασίσετε μία τώρα. Το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να παρασυρθεί πιο εύκολα στο κρεβατάκι του. Εάν επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο, είναι θέμα χρόνου το σώμα και το μυαλό να συγχρονίζονται από μόνα τους σιγά σιγά για το πότε ήρθε η στιγμή για ύπνο.
Μαζέψτε τα ηλεκτρονικά από το δωμάτιο
Η χρήση λάπτοπ και το τάμπλετ πιθανολογώ ότι είχε την τιμητική της το καλοκαίρι.. Για να καταφέρει τώρα να επανέλθει σε ένα πρόγραμμα ύπνου το παιδί σας, θα χρειαστεί να χωρίσει για λίγο με την τεχνολογία, τουλάχιστον για το βράδυ πριν τον ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι περισσότερες συσκευές, επιβάλλει στον εγκέφαλο να είναι σε εγρήγορση και δεν τον αφήνει να μπει σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς αναστέλλεται η παραγωγή μελατονίνης( ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και μέσω κάποιων τροφών (ανανάς, μπανάνες, πορτοκάλια) και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου). Μπορείτε να συμφωνήσετε ότι θα είναι κανόνας, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι κλειστές μια ώρα πριν τον ύπνο.
Εφαρμόστε τις παραπάνω τεχνικές και είναι θέμα χρόνου να μπει το παιδάκι σας ξανά στο πρόγραμμα ύπνου που απαιτεί το σχολείο χωρίς δυσκολία.
Καλή επιτυχία και καλά ξυπνητούρια!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου